5 säästäväistä tapaa matkustaa

5 kukkaroystävällistä matkailutapaa

Kiireisen ja yksitoikkoisen arjen vastapainoksi on hyvä ottaa hieman lomaa. Lomailu kuitenkin unohtuu monelta, sillä budjetti ei tunnu riittävän mihinkään ylimääräiseen. Kuitenkin omalla asenteellaan ja suunnitelmallisuudellaan voi vaikuttaa yllättävänkin paljon lomailun kokonaishintaan. Pienen budjetin lomamatkat voivat osoittautua entistäkin paremmiksi, koska odotukset pienen budjetin lomassa ovat luonnollisesti matalammalla. Suuren hintalapun loma menee herkästikin pieleen heti pienten vastoinkäymisten jälkeen, kun odotukset ovat kerenneet kohota yhtä korkealle kuin hintalappukin.

Yksi avainsana jokaiseen edellä esitettyyn matkustustapaan on oma kulutus lomamatkan aikana. Pienillä valinnoilla on lopputulokseen valtava merkitys. Suurin hintalappu lomamatkoille ei yleensä tule vain lennoista tai hotellista, vaan esimerkiksi ruuasta. Kun valmistautuu nauttimaan vapaasta ajasta, ei kannata pitäytyä ajatuksessa, jossa jokainen ateria syödään suoraan valmiiksi katetusta pöydästä.

1. Äkkilähdöt aurinkoon

Mikäli mieli tekee paeta kylmää viimaa, suositeltavin vaihtoehto on pakata laukkunsa, ja ottaa äkkilähtö etelän lämpöön. Äkkilähtö on parhaiten toteutettavissa silloin, kun haluaa matkustaa yksin. Yksittäisiä paikkoja nimittäin lennoille vapautuu huomattavasti paljon useammin kuin esimerkiksi kahden tai neljän hengen lähtöjä. Luonnollisesti myös useamman henkilön äkkilähdöille asetetaan enemmän hintaa, koska meneväthän nämä vaihtoehdot herkemmin kaupaksikin. Halvimmalla kohteen saa menemällä suoraan lentokentälle odottamaan vapautuvaa paikkaa. Tähän täytyy kuitenkin liittää asenne, sillä määränpää ei ole vielä selvillä. Itse kohteessa eläminen on monesti halvempaa kuin kotimaassa, jolloin ruokakuluihin kuluu usein häviävän vähän rahaa – ellei päätä syödä ravintoloissa joka päivä.

2. Kohteena halpa maa

Lentoliput maksavat itsensä nopeasti takaisin, mikäli päättää matkustaa hintatasoltaan edulliseen maahan. Erilaisten hinnanvertailusivustojen avulla pääsee tutustumaan eri maiden hintatasoon. Näissäkin maissa todellinen penninvenyttäjä voi päättää ostaa syömisensä marketista ravintoloissa syömisen sijaan. Kuitenkin edullisen maan kohokota monille onkin päästä syömään ravintolaan, sillä kukkaron nyörit antavat kerrankin myöden. Tämä tapa sopii myös erityisesti suurille seurueille.

Suunnitelmallisuudella on myös merkitystä, sillä edullisesta maasta voi tehdä myös hankintoja, jotka kotimaassa maksaisivat paljon enemmän. Esimerkiksi auton ostaminen voi olla hyvinkin ajankohtaista lomareissun aikana. Näin omaan lomabudjettiin voi ujuttaa vielä enemmän säästyneitä varoja. Myös pienemmät hankinnat, esimerkiksi apteekista ostettavat rasvat voivat olla vain murto-osan hinnastaan omassa kohdemaassa.

3. Matkustaminen kotimaassa

Matkailumonopolin avauduttua lippujen hinnat ovat tulleet kohisten alas niin linja-autoissa kuin junassakin. Kotimaastamme löytyy valtavasti erilaisia kohteita ja kaupunkeja, joissa ehdottomasti kannattaa käydä. Paikalliset herkut ovat erilaisia niin kuin murre ja nähtävyydetkin. Kaikkea tätä saa moni lähteä etsimään oman kotimaansa ulkopuolelta, mutta Suomesta näitä ominaisuuksia löytyy miltei joka maakunnasta. Valinnanvaraa riittää myös majoituspaikkojen suhteen, sillä onhan Suomi myös miljoonien mökkien maa. Mikä parasta, tämä vaihtoehto sopii erityisesti pitkän tähtäimen suunnitelmien ystäville, sekä isoillekin seurueille. Halvimmalla pääsee kotimaassa, mitä aikaisemmin on lippuja varaamassa. Lisäksi kotimaahan matkatessa ei tarvitse olla miettimässä pieniä kustannuksia, mitä tulee usein lentokentällä tai passin ja viisumin hankinnassa vastaan.

4. Sohvasurffaus

Jälleen kerran yksinäisille, tai pienellä seurueella liikkuvalle voidaan suositella erilaisten palveluiden ja sivustojen kautta tapahtuvaa sohvan vuokraamista. Mikäli mielessäsi on tietty maa, jossa haluaisit nähdä paikkoja ja viettää elämää paljon hotellihuoneen ulkopuolella, sohvasurffailu on enemmän kuin suositeltavaa. Samalla kun itse vietät öitäsi jonkun muun ihmisen asunnossa, voit vuokrata omaa asuntoasi itse ollessasi poissa. Tämä on oivallinen tapa saada kustannuksia lomareissulta alas, kun kohdemaa on jo selvästi haaveissa. Tällä keinolla voi pidentää matkustusaikaansa todella kevyesti, ja antaa erityisen mainion kokemuksen tylsien hotellihuoneiden rinnalle. Samalla antaa mahdollisuuden toiselle pienen budjetin ihmiselle ansaita hieman lisäansiota nukkumisellasi.

Eiffel tornia voit ihailla ilmaiseksi

5. Ilmaiset nähtävyydet

Moni paikka maailmassa vetää ihmisiä puoleensa, mutta veloittaa kävijöiltään valtavia summia pääsymaksua. Esimerkiksi maailman kuuluisin nähtävyys, Eiffel-torni, on Pariisin katukuvassa jokaiselle ilmainen silmien lepuutuspaikka. Kuitenkin, mikäli haluaa päästä ottamaan lähemmin tuttavuutta itse torniin, täytyy availla lompakonnyörejään melkoisen paljon. Maailmassa on onneksi paljon nähtävää ja tapahtumaa, joka on täysin ilmaista. Huvipuistojen sijaan kannattaa etsiä paikallisia ilmaisia tapahtumia, jotka voivat osoittautua entistäkin hauskemmiksi ja antoisammaksi koko päivän jonottamisen rinnalla. Asenne on tässäkin ratkaiseva tekijä, sillä tekemisen sijaan, kannattaa keskittyä siihen, että pääsee kerrankin viettämään täysin vapaata aikaa ilman arjen murheita. Oli sitten liikenteessä yksin tai porukalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *