joululahjaideoita pienelle budjetille

Joululahjaideoita pienelle budjetille

Syksyn edetessä ja iltojen vähitellen pimentyessä on jälleen aika alkaa suunnata ajatuksia kohti jouluvalmisteluja. Vaikka joululaulut ja tonttu-ukot voivat lokakuisena syysmyrskyisenä iltana tuntua vielä turhan kaukaisilta, kulkevat päivät ja viikot vauhdilla, ja mikäli haluaa välttää pahan joulustressin, kannattaa etenkin lahjavalmistelut aloittaa hyvissä ajoin. Joululahjamenoista kertyy helposti suuri summa, ja varsinkin pienen budjetin tilanteessa suunnittelulla ja riittävän varhaisella aloituksella on erittäin suuri merkitys. Muuten tilanne saattaa ajautua siihen, että viime tipassa erehtyy tekemään omaan budjettiin nähden turhan kalliita hankintoja, kun aika ei enää riitä muuhun. Esimerkiksi verkkokauppatilaukset ovat kätevä ja tehokas keino säästää lahjakuluissa, mutta ne on muistettava tehdä riittävän hyvissä ajoin. Erilaiset verkkopalvelut listaavat tarjouksia eri verkkokaupoista, näiden palveluiden avulla löydät edulliset joululahjat vaivattomasti yhdeltä sivulta.

Joululahjojen ei tarvitse olla kalliita, vaan usein kekseliäisyys ja pieni vaivannäkö merkitsevät enemmän kuin paksu lompakko. Esimerkiksi itse tekemällä tai tuunaamalla voi syntyä erittäin persoonallisia ja saajalleen mieleisiä lahjoja, ja lisäksi kaupoissa liikkuessaan kannattaa pitää silmät auki joululahjojen varalta vuoden ympäri. Ajattomat, klassiset tarve-esineet voivat olla tässä mielessä hienoja tärppejä vaikka kesäalessa tai suljettavien kauppojen loppuunmyynneissä. Niitä tarvitaan aina, ja kun hyödyntää silloin tällöin kohdalle osuvan tilaisuuden, saa kerättyä kotiin pienen lahjareservin, josta on helppo valita sopiva yleishyödyllinen lahja aina tarpeen vaatiessa. Seuraavaksi esittelemme muutamia pienen budjetin joululahjaideoita hieman tarkemmin.

Oma aikasi on lahjoista arvokkaimpia

Läheinen, jonka kaapit jo pursuvat kaikenlaista tavaraa, saattaa materiaa enemmän arvostaa jotain aivan muuta. Niinpä kiireiselle pienten lasten äidille voi lahjoittaa lastenhoito- tai siivousapua, joka otetaan varmasti ilomielin vastaan. Kauniiseen kuoreen sujautettu, käsin kirjoitettu lahjakortti ei maksa paljon, mutta sen sisältämä lahja lämmittää sitäkin enemmän. Tällaisen lahjan myötä joulun taika ulottuu kauas, kun lahjakortin voi lunastaa vuoden mittaan sitten, kun itse sen tuomaa apua eniten kokee tarvitsevansa. Toinen vaihtoehto voi olla lenkki-inspiraation ja -seuran tarjoaminen elämäntapamuutoksesta haaveilevalle ystävälle, joka kaipaa tsemppaajaa ja säännöllistä lenkkeilyseuraa sohvalta ylös päästäkseen.

Leivonnaisia joululahjaksi

Itse tehty tai leivottu lahja on kääritty rakkauteen

Nykypäivän yltäkylläisessä maailmassa ostettavien tavaroiden arvo on laskenut, ja on erittäin vaikeaa onnistua löytämään jotain sellaista, mitä toisella ei vielä ennestään ole. Mikäli siis omaa luovuutta ja kädentaitoja, kannattaa niitä ehdottomasti hyödyntää joululahjahankintoja miettiessään. Perinteiset itse tehdyt villasukat tai jokin muu neulomus ilahduttavat varmasti sellaista ihmistä, joka ei itse osaa tai ehdi harrastaa käsitöitä. Myös itse tehty joulukakku, sinappi, mysli tai keksit kauniiseen purkkiin pakattuna tuntuvat lahjan saajasta henkilökohtaiselta ja ajatuksella annetulta lahjalta. Taiteellisia lahjojaan voi hyödyntää maalaamalla lahjaksi taulun tai kirjoittamalla runon, jonka voi myös kehystää ja laittaa seinälle joka päiväiseksi ilonaiheeksi.

Kirjalahjat kannattaa hankkia käytettyinä

Jännittävä dekkari tai joku muu kirja on monen jouluun olennaisesti kuuluva lahjaklassikko, mutta etenkin uutuuskirjat ovat varsin kalliita. Tämän päivän ilmastotietoisessa yhteiskunnassa kierrätyslahjan antaminen on täysin hyväksyttävää, joten kirpputoreilla kierrellessään kannattaa kiinnittää huomiota kirjaosastojen tarjontaan. Ne ovat täynnä siistejä ja jopa täysin uuden veroisia varsin tuoreitakin kirjoja, joiden hinta on vain murto-osan uusien vastaavien hinnasta. Divareista ja kirpputoreilta voi myös löytää uutuuksien ohella vanhoja aarteita, joita ei ehkä enää saisikaan mistään muualta. Esimerkiksi läheisen työhön, harrastukseen tai muuhun suureen mielenkiinnonkohteeseen liittyvä harvinainen kirja on varmasti erittäin tervetullut ja ilahduttava joululahja. Lahjan saaja voi myös kirjan luettuaan lahjoittaa sen jälleen eteenpäin, ja näin joulumuistamisen ohella on kuin huomaamatta tullut tehtyä myös oivallinen ilmastoteko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *