Matkapuhelin seniori-ikäiselle
Minkälainen matkapuhelin seniori-ikäiselle?
Seniori-ikäisille sopii useimmiten helppokäyttöinen ja varma peruspuhelin. Peruspuhelimia on puhelinmarkkinoilla tarjolla runsain määrin, joten valinnanvaraa varmasti riittää. Senioreille suunnatuissa älypuhelimissa on tiettyjä vaatimuksia, joiden täyttyminen helpottaa puhelimen omistajan päivittäistä laitteen käyttöä. Senioreille suunnatuissa älylaitteissa valikot ja teksti ovat yleisesti suurempikokoisia kuin normaaleissa matkapuhelimissa.
Älypuhelin tarvittavine toimintoineen
Useampi seniori-ikäinen haluaa helpon käytettävyyden lisäksi puhelimen, jonka avulla voi hoitaa monia päivittäisiä asioita. Senioreiden käyttöön sopivia puhelimia on saatavissa monilta eri valmistajilta. Älypuhelinta halutaan käyttää muun muassa elokuvien ja tv-sarjojen katseluun, laskujen maksuun, yhteydenpitoon sukulaisten ja ystävien kesken sekä joihinkin sosiaalisen median välityksellä saataviin palveluihin.
Älypuhelimen ominaisuuksiin saattaa kuulua vaikkapa puhelimen sisäänrakennettu käytönopastus, joka helpottaa puhelimen käyttöä, eli neuvoo ja opastaa. Monissa puhelimissa on tarjolla myös selkeästi esillä oleva näppäin, jonka avulla seniori saa tarvittaessa yhteyden hätäkeskukseen, kotisairaanhoitoon tai muuhun puhelimeen etukäteen ohjelmoituun numeroon, kuten esimerkiksi seniorin lähisukulaisiin.
Seniori-ikäisille suunnattujen älypuhelimien parhaimpina puolina pidetään näppäinten tarvittavan isoa kokoa sekä selkeää käyttöliittymää, joka opastaa puhelimen käyttöön liittyvien erilaisten vaiheiden läpi. Tärkeitä älypuhelimen käyttöön liittyviä ominaisuuksia ovat riittävän selkeät ja isokokoiset painikkeet ja näppäin, jonka avulla palataan suoraan takaisin tuttuun puhelimen aloitusnäkymään. Henkilö, joka opastaa ja tuntee puhelimen toiminnot on seniori-ikäiselle puhelimen käyttäjälle erittäin tärkeä ”apuväline.”
Myönteiset tai kielteiset kokemukset
Toisinaan seniori-ikäisille suunnatuista puhelimista käytetään nimitystä ”mummopuhelin”, joka tarkoittaa helppoa peruspuhelinta. Pitää muistaa kuitenkin, että sekä nykyiset, mutta myös erityisesti tulevat seniori-ikäiset ovat tottuneet jo työssään ja vapaa-aikanaan käyttämään erilaisia älylaitteita. Tietokoneiden käyttö on monille tuttua työn puolesta ja esimerkiksi tablettien avulla pidetään yhteyksiä omaisiin ja muihin läheisiin henkilöihin. Käytännössä asiat, jotka ovat helppoja nuoremmille sukupolville saattavat olla sitä myös monille ikääntyneille.
Perinteinen puhelin tarjosi usein mahdollisuuden pelkästään puheluiden soittamiseen ja vastaanottamiseen sekä tekstiviestien lähettämiseen. Nykyään moni seniori-ikäinen katsoo säännöllisesti televisio-ohjelmia ja elokuvia puhelimestaan tai tablet-laitteeltaan, ja lukee tai lähettää sähköpostia matkapuhelimen välityksellä.
Erilaisia senioreille suunnattuja kursseja älypuhelimien käyttöön järjestetään ympäri Suomea, ja monesti se paras opettaja on omaan lähipiiriin kuuluva lapsi tai nuori. Matkapuhelimen säännöllinen käyttö antaa lisäksi myös varmuutta seniori-ikäisille, joten ei aikaakaan, kun älypuhelimen käyttö sujuu helpommin kuin itse ensin uskoikaan. Asetukset löytyvät nykypuhelimista helposti ja puhelimen käyttö on yhtä vaivatonta kuin minkä tahansa muun ennestään tutun laitteen käyttäminen. Osaaminen tuo iloa ja varmuutta, sillä nykyään yhä useammin älypuhelimen käyttöön senioria opastaakin toinen seniori-ikäinen.
Älypuhelimen hienot ominaisuudet
Älypuhelimella pitää siis voida soittaa ja vastaanottaa puheluita, lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä, lukea ja kirjoittaa sähköposteja, kuunnella musiikkia, katsoa televisiota ja elokuvia sekä pitää yhteyttä itselleen tärkeisiin ihmisiin. Nykyaikaiseen älypuhelimeen kuuluu tietenkin myös kamera, jonka avulla saa selkeitä, teknisesti hyviä valokuvia. Puhelimessa pitää olla myös muistikorttipaikka, johon saa riittävästi muistia, optinen kuvanvakaaja ja kamera, joka tarjoaa hyvän kuvanlaadun värintoistoineen. Korkean teknologian avulla valmistetussa kamerassa on edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi myös raakakuvausmahdollisuudet ja muotokuvaustoiminto. Kyseisillä ominaisuuksilla varustettu älypuhelin on erinomainen valinta seniori-ikäiselle henkilölle, joka harrastaa valokuvausta.
Eräs tärkeä ominaisuus on se, että puhelimen saa nopeasti ladattua esimerkiksi pikalatauksen avulla. Näytön pitää lisäksi olla selkeä ja avautua itse asetetun tunnuskoodin tai vaikkapa sormenjälkitunnistuksen avulla. Useimmissa merkeissä ja malleissa on upea, terävä ja kirkas kosketusnäyttö.
Asia, joka seniori-ikäisille suunnatuissa puhelimissa saattaa joskus unohtua on, että puhelimen pitää pysyä kädessä. Moniin puhelinmerkkeihin- ja malleihin saa pitävän kuoren, joka helpottaa kätevästi puhelimen käsittelyä ja estää osaltaan sen kädestä putoamista. Älypuhelimen akun toivotaan myös olevan laadukas ja pitkäkestoinen, eli siinä on pidempi akun käyttöaika.
Älypuhelimen hankkiminen
Puhelinta hankittaessa on hyvä ottaa huomioon käyttäjän ikä, terveydelliset seikat, käyttökokemus älylaitteista, kyky ja halu oppia sekä erittäin tärkeät ominaisuudet, kuten kuulo- ja näkökyky. Puhelimessa pitää lisäksi olla selkeä ääni ja käyttökielen on oltava puhelimen haltijan oma äidinkieli. Pikanäppäimet ja erilaiset turvatoiminnot kuuluvat luonnollisesti vanhuksille suunnattuihin älypuhelimiin. Älypuhelimen hankintaan ja käyttöön saa asiantuntevaa opastusta älypuhelimia myyvistä liikkeistä sekä internetin erilaisilta vertaistukifoorumeilta. Seniori-ikäisille hankittu puhelin kestää yleensä pitkään ja tuo iloa sekä puhelimen saajalle että hankkijalle.