näin säästät häämenoissa

Näin säästät häämenoissa

Moni varmasti haaveilee suurista prinsessahäistä taianomaisessa satulinnassa. Jotkut ovat ehkä suunnitelleet häitään ihan pienestä saakka. Pettymys voikin olla suuri kun alkaa tekemään oikeita hääjärjestelyjä ja huomaa, miten kallista kaikki onkaan. Mikä siis neuvoksi siinä tilanteessa? Hääkuluissa voi säästää monin eri tavoin, ja kerrommekin tässä artikkelissa parhaat vinkit häiden varalle. Näitä ohjeita noudattamalla voit säästää pitkän pennin, etkä silti joudu tinkimään aivan kaikesta. Lue siis rohkeasti eteenpäin, niin kerromme kuinka säästät häämenoissa selviä seteleitä.

Aloita ajoissa

Ajoitus on monesti A ja O raha-asioissa, eikä se hääjärjestelyissäkään ole poikkeus. Kun aloitat suunnittelun hyvissä ajoin, voit säästää yllättävänkin suuria summia. Jos yrität hankkia juhlapaikkaa kuukautta ennen hääjuhlaa, voi olla että joudut tyytymään johonkin huonompaan vaihtoehtoon, koska parhaat paikat on varattu jo paljon aikaisemmin. Lisäksi voit joutua maksamaan paikan vuokrasta yllättävän paljon, mikäli olet varaamassa juhlatilaa lyhyellä varotusajalla. Ei siis kannata jäädä haaveilemaan, vaan ruveta tuumasta toimeen ja varata juhlapaikka melkeinpä ensimmäisenä hääjärjestelynä.

Muitakin järjestelyjä kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mikäli häihin on enää vain vähän aikaa, voit joutua maksamaan monistakin asioista ylimääräistä jos vaikkapa tietynlainen hääkakku pitää saada viikon varotusajalla, tai hääpuku on jäänyt hankkimatta. Monesti myös hinnat ovat, ainakin hieman, neuvoteltavissa kun olet ajoissa liikkeellä. Monet hääpalveluja tarjoavat yrityksetkin voivat joustaa hinnoista hieman, mikäli saavat lyötyä lukkoon tilauksia esimerkiksi vuoden päähän.

Kannattaa siis tehdä mahdollisuuksien mukaan kaikki mahdollinen häihin liittyvä hyvissä ajoin. Esimerkiksi juhlatila, ruoka, kakku ja hääpuku ovat kaikki isoja menoeriä, joten mitä aikaisemmin olet liikkeellä sitä parempi.

Hääbudjetti

Tein itse ja säästin

Moni voi ajatella että kannattaa tehdä aivan kaikki itse ja säästää siten paljon rahaa. Tämä voi olla huono ajatus, sillä on jotain asioita, jotka kannattaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Jos olet itse ompelija tai joku tuttusi on ompelija, voit harkita tekeväsi hääpuvun itse. Muutoin se kannattaa joko ostaa tai vuokrata valmiina liikkeestä. Hääpuku on yleensä melko koristeellinen ja siinä käytettävät kankaat voivat olla haasteellisia käsiteltäviä. Ei siis kannata alkaa itse sitä tekemään, mikäli et ole täysin varma mitä teet. Puvun voi teettääkin, mikäli et löydä kaupasta itsellesi juuri oikeanlaista. Jos alat itse tekemään pukua puutteellisilla taidoilla, voi olla että joudut maksamaan pitkän pennin kun korjaat pukua ompelijalla. Tai pahimmassa tapauksessa olet sijoittanut rahaa kankaisiin ja koristeisiin, eikä niistä saa koko pukua aikaiseksi, vaan joudut hankkimaan puvun silti liikkeestä tai ompelijalta. Ja mitä lähempänä hääjuhlasi on, sitä vaikeampi on löytää hääpuku edullisesti.

Monia häihin liittyviä pieniä juttuja voi kuitenkin tehdä itse, sillä moni asia hoituu ihan ilman ammattilaisiakin. Jos olet kätevä käsistäsi, voit tehdä ainakin osan hääpaikan koristeluista itse. Lisäksi kutsu- ja paikkakortit kannattaa tehdä itse, koska näin saat niihin oman persoonallisen tunnelman. Näihin hommiin on helppo pyytää apua, sillä lähes kuka tahansa voi niissä auttaa. Monesti esimerkiksi sisarukset tai ystävät on helppo saada auttamaan hääjärjestelyissä. Jos ystäväpiiristä löytyy leipomistaitoisia, voi olla että joitain hääjuhlassa tarjottavia herkkuja voi valmistaa itse. Esimerkiksi pullat tai ruoka voidaan tehdä itse, kunhan vain varmistaa ajoissa että osaaminen on vaadittavalla tasolla. Esimerkiksi lohikeitto on häissä suosittu ruoka, jota on suhteellisen helppo valmistaa isojakin määriä. Täytyy kuitenkin varmistaa, että ruoan tai leipomusten säilyttäminen tarjoilulämpötilassa onnistuu. Kenelläkään ei varmasti jää hääjuhlasta hyvä muisto, jos pääruoka on kylmää. Monet turvautuvatkin tarjoiluissa catering-alan yrityksiin, jolloin varmistetaan tarjoilun sujuvuus.

Hääkimppu on myös tärkeä osa hääjuhlaa, onhan se yleensä koko päivän morsiamen käsissä näkyvissä. Sen voi tilata kukkakaupasta, mutta jos ystävä- tai perhepiirissä on puutarhureita, voi kysyä löytyisikö hääkimpun kukat omasta puutarhasta. Näin voit säästää monta kymppiä, sillä iso hääkimppu voi maksaa liikkeessä lähemmäs 100 euroa. Näin saat myös hieman persoonallista tunnelmaa, kun kukat ovat omasta takaa.

Hääjuhlasta löytyy siis monia kohteita, joissa voit säästää pienen määrän rahaa. Kun näitä kohteita sitten kertyy useampia, niin pian koossa onkin jo monen sadan euron säästö. Ystäviä ja perhettä kannattaa pyytää auttamaan, mutta kannattaa muistaa ettei voi olettaa kenenkään olevan ympärivuorokautisesti töissä häitä varten. Jos hääjuhlasi ovat paisumassa niin suuriksi, voi olla hyvä ottaa ammattilaisia avuksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *