Viisi vinkkiä pienen budjetin sisustamiseen
Vasta kodittomana ymmärtää, kuinka tärkeä oma koti on. Kodin ei tarvitse olla oma asunto tai omakotitalo, vaan koti voi yhtä hyvin olla huone kimppakämpässä. Mikä tekee paikasta kodin, on tunne, että siellä voi rauhoittua ja tämä tietty paikka on sellainen, jonne haluaa päivän päätteeksi mennä ja siellä aamulla herätä. Siksi onkin tärkeää, että oma koti on kodikas, ja kodikkaaksi ja oman näköiseksi sen saa, jos pystyy sisustamaan sen oman makunsa mukaisesti.
1. Kaikki kerralla vai esine kerrallaan?
Ihminen, joka muuttaa ensi kertaa omaan kotiinsa ei yleensä ole kaikkein optimaalisimmassa taloudellisessa tilanteessa kodin sisustusta ajatellessa. Pienen budjetin sisustaminen on myös realiteetti suurimmalle osalle meistä myös toisen ja kolmannen, miksei neljännen ja viidennen asuinsijan kohdalla. Vaikka olisimme täyttäneet leikekirjamme ja Pinterest-kansiomme kuvilla design-huonekaluista ja Iittalan ja Marimekon astioista, lissabonilaisista seinätiilistä ja japanilaisista futoneista, harvalla on mahdollisuutta hankkia kaikkia unelmiensa kohteita. Budjettisisustajan tuleekin tehdä suunnitelma: mistä sisustusunelmistani olen valmis luopumaan, mitkä sisustusunelmat voin toteuttaa tulevaisuudessa, mitkä sisustusunelmat voin toteuttaa budjettini rajoissa nyt? Voi myös olla realistista, ettei yksikään sisustusunelma ole toteuttamiskelpoinen pienellä budjetilla. Tällöin tulee arvioida, mitkä huonekalut, astiat ja elämiseen tarvittavat välineet ovat välttämättömiä ja mitkä eivät, ja aloittaa välttämättömien hankkimisella. Varallisuuden kasvaessa huonekaluja ja esineistöä voi yksitellen korvata miellyttävämmillä vaihtoehdoilla.
2. Minimalismi
Yksi suurimmista viime aikojen sisustustrendeistä on ollut minimalismi. Internet on täynnä minimalistisuuteen keskittyviä sisustus- ja elämäntyyliblogeja. Netflixissä pyörii superraivaaja Marie Kondon TV-sarja, joka perustuu hänen maailmanlaajuiseen myyntimenestyskirjaansa, jossa turhat tavarat karsitaan kotien nurkkia täyttämästä. Minimalismi ei kuitenkaan ole vain jo valmiiksi ostetun turhan tavaran karsimista, vaan tavaran tietoista hankkimista. Kondon mukaan esineen tulee herättää iloa. Jos jokin esine on käyttöarvoltaan aivan kelpo, mutta se ei herätä myönteisiä tunteita, ankeuttaa se vain kodin henkeä, sitä ei käytetä ja lopulta se vain vie tilaa. Budjettisisustajalle tämä ohje voi olla hankala, mutta kierreltäessä kirpputoreja neuvo on kuitenkin hyvä pitää mielessä.
3. Kirpputorit
Suomi on erikoinen maa kierrätyskulttuuriltaan. Jos mennään Suomen ulkopuolelle, ei muissa maissa löydä samalla tavalla fyysisiä kirpputoreja, joissa voi mennä paikan päälle katsomaan hyvää käytettyä tavaraa, joka ei hinnaltaan kuitenkaan päätä huimaa. Useissa muissa maissa käytetty tavara jakaantuu joko liioitellun kalliiksi ”vintageksi” tai suoraan roskaksi. Suomalaiset ovatkin onnekkaassa asemassa, kun lähes jokaisesta kaupungista ja kylästä löytyy laatuesineitä sisältäviä kirpputoreja. Pienen budjetin sisustajan tulee ensimmäisenä suunnata kirpputorille ja käyttää aikaa eri kierrätyskeskuksissa, etsien sitä ”iloa aiheuttavaa” esinettä tai huonekalua. Jos on kätevä käsistään, huonekaluja voi myös muokata, verhoilla uudestaan tai maalata. Kierrätetty tavara on myös paljon ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin uusien huonekalujen ja tarpeiden ostaminen. Fyysisten kirpputorien lisäksi internet on täynnä virtuaalisia kirpputoreja, joissa tavaroiden selaaminen ja löytäminen on tehty äärimmäisen helpoksi. Näitä ovat esimerkiksi Tori.fi-sivusto ja Facebookin useat eri kaupunkeihin tai kaupunginosiin keskittyneet kierrätys- ja osto- ja myyntiryhmät. Budjettisisustajan hankaluus on, kuinka kuljettaa raskaita huonekaluja paikasta toiseen. Osa myyjistä tarjoaa kotiinkuljetusta, kun taas osa sitoo lipaston skeittilaudan päälle muutaman korttelin matkan ajaksi.
4. Ikea vai kestävät huonekalut?
Ikea on tunnettu siitä, että sen huonekalut ovat keveitä, kasattavia ja helposti kuljetettavia Ikea-bussiyhteyksineen. Ikea tai vastaavat huonekalujen tuottajat ovat aivan kelpo vaihtoehto budjettisisustajalle. Kuten jo aiemmin mainittua, koti tarvitsee tietyt huonekalut, kuten sängyn ja työpöydän, sekä muutamat haarukat ja veitset ja lasit ja lautaset, ja jos niihin ei ole varaa parempilaatuisina ja kestävämpinä, on turhaa snobbailla Ikealle. Kuitenkin kestävän kehityksen kannalta käytettyjä huonekaluja saa samalla hinnalla kirpputoreilta, joista löytyy myös Ikean valmistamia keveitä ja helposti kuljetettavia huonekaluja.
5. Henkilökohtaiset esineet tuomassa iloa
Budjettisisustaja voi tehdä kodistaan omannäköisensä henkilökohtaisilla esineillään. Skandinaaviseen sisustamiseen kuuluvat kauniit valkoiset pinnat ja tyhjyys, ehkäpä muutama kivi ikkunalaudalla. Tämä ei kuitenkaan tee kodista kodikasta. Laita kaikki lapsuuden nallet ja postikortit ja matkamuistot paraatipaikalle, vaikka ne keräisivätkin pölyä ja vaikka ne olisivatkin jonkun toisen silmissä kitch. Jos ne tekevät olosi kodikkaaksi, nämä muistoesineet ja muu, jota toiset ehkä kutsuisivat ”kamaksi”, tekevät kodista kodin.