Mitä tulee huomioida kaasugrillin valinnassa

Mitä tulee huomioida kaasugrillin valinnassa

Kesän suunnitelmat ja pihatyöt odottavat jo tekijäänsä. Grillaaminen kuuluu vahvasti kesään. Mikä olisikaan suomalaisempaa kesänviettoa kuin grilli-ilta yhdessä perheen ja ystävien kanssa? Vaikka nykyiset uutiset lupailevat arkemme muutoksia vielä kesällekin, ei omalla pihalla oleskelua ja grillausta olla kuitenkaan kieltämässä.

Grilliostoksille mennessä kannattaa suunnata katse kaasugrillien monipuoliseen tarjontaan. Kaasugrilli tarjous on helppo tapa saada edullinen grilli, jolla grillaamien on vaivatonta. Et tarvitse hiiliä, et edes pistoketta. Sijoita grillisi minne haluat, kuitenkin riittävän turvalliselle etäisyydelle palavista kohteista ja tasaiselle alustalle. Polttoaineena on nestekaasu, jota voit hankkia kaasupulloon lisää. Kaasugrilli on heti valmis käyttöön ja itsessään suhteellisen kevyt siirrettävä pyörien avulla. Kaasugrillejä löytyy pieniä pöydälle sijoitettavia ja myös isompia malleja suurtenkin ruokamäärien tekoon. Hintahaitari on parista sadasta yli tuhanteen euroon mallista, valmistajasta ja koosta riippuen.

Pohdi käyttöä ja vertaile grillejä

Kaasugrilli on oiva valinta erityisesti silloin, jos grillaat usein. Kaasugrilleissä on usein portaaton säätö, joten oikean lämpötilan valitseminen juuri mieleiseksi on helppoa ja teho riittää paremmin kuin sähkögrillissä. Grilli syttyy ja lämpiää nappia painamalla tai vääntämällä säädintä, jolloin turhat riskit tulen ja sytytysnesteiden kanssa jäävät pois. Kaasugrilli onkin monin tavoin vaivattomampi vaihtoehto kuin esimerkiksi hiiligrilli. Sopivan lämpötilan löytymisessä ei mene kuin hetki ja lämpöä on helppo ylläpitää, niin kauan kuin tarvitsee. Nopeaa ja tehokasta. Kaasugrillin valinta on myös ekologinen, sillä kaasun palamistuotteena syntyy vain vettä ja hiilidioksidia.

Kaasugrilleistä löydät nopeasti myös juuri tarpeisiisi sopivan koon ja mallin. Esimerkiksi parin hengen tarpeisiin sopii terassin pöydälle sijoitettava kaasugrilli, kun taas koko puutarhajuhlan tarpeisiin voit hankkia suuren jalallisen grillin. Muista, että usein tulee hankittua liian pieni grilli. Kun opettelet muutamat niksit ja reseptit, huomaat pian, että se parille makkaralle ajateltu grilli onkin turhan pieni. Kaasugrilli mahdollistaa helposti vaikka kokonaisen kanan grillauksen. Pohdi siis käyttötarvetta ja varaudu kenties hieman isommalla versiolla, sillä polttimoiden ansiosta isokin grilli sopii myös pienemmän ruokamäärän valmistamiseen.

Tutustu ominaisuuksiin ja kokeile rohkeasti

Kaasugrilleissä on lukuisia käyttöä helpottavia ominaisuuksia. Jos käytät grilliä muuhunkin kuin makkaran paistamiseen, tutustu ihmeessä grillisi monipuolisuuteen – voit löytää itsestäsi todellisen kokin! Huomaa katsoa polttimoiden määrää ja niiden hyötyä. Kaasugrillissä voi olla esimerkiksi 2 tai 6 poltinta. Mitä useampi polttimo grillissä on, sitä monikäyttöisempi se on toiminnoiltaan. Useamman polttimon kaasugrillillä voit säätää polttimoita eri tasoisiksi. Näin voit luoda grilliin lämpötilaeroja ja grillata esimerkiksi kasvikset kätevästi ja juuri niille sopivassa lämpötilassa. Sulkemalla polttimon ja grillaamalla sen päällä, pääset hyödyntämään myös epäsuoraa lämpöä. Polttimoiden säätö ja sulkeminen tekevät grillistä monikäyttöisen. Vaikka grillisi olisi isompi, valmistat helposti grilliruokaa vaikka vain kahdelle, kun otatkin vain yhden tai kaksi polttimoa käyttöön. Katso myös grillin valmistusmateriaaleja ja ominaisuuksia. Onko kansi kenties kaksikerroksinen, jonka ansiosta lämpö pysyy hyvin sisällä kiertämässä eikä kuumenna kantta?

Kaasugrillin lisävarusteet

Lisävarusteet

Kaasugrillissä voi olla jo hankittaessa mukana lisävarusteita tai niitä voi hankkia lisää myöhemmin. Kätevällä sivukeittimellä teet koko aterian ulkona. Erillisellä keittimellä keität grillatessasi vaikka perunat pihvien kaveriksi. Lisätasot ja sivussa olevat laskutasot helpottavat ruoanlaittoa.

Huolto ja välineet

Kaasugrilli on loistava ja kestävä kumppani kesäiseen ruoanlaittoon, kunhan sitä muistaa huoltaa. Hyvin hoidettu laadukas grilli toimii vuodesta toiseen. Hanki siis puhdistamiseen sopivat välineet ennen grillikautta, jotta voit pitää grillisi siistinä ensimmäisestä käytöstä lähtien. Lähtökohtaisesti grillin tulisi olla ominaisuuksiltaan helposti puhdistettavissa, mutta puhdistus on silti muistettava tehdä. Tee se mieluusti pian käytön jälkeen, jotta vältät pinttymät ja lian kiinnittymisen.

Suojaa grillisi esimerkiksi sateelta, vuodenajoilta tai kolhiintumiselta suojapeittein. Huomaa, että vesi ja käytöstä jäänyt lika vaurioittavat grilliä nopeastikin. Aurinko ja pakkanen voivat myös vaurioittaa muoviosia. Jos mahdollista, siirrä grillisi suojaisampaan paikkaan kesän jälkeen. Tutustu ennalta siihen, miten grilliä voi suojata ja siirtää. Monissa grilleissä on pyörät ja jalat, mutta mieti omaa pihaasi – onko se tasainen terassi vai pihamaata eli riittääkö pienet pyörät vai olisiko siirtäminen kätevämpää isommilla pyörillä. Moniin grilleihin on myös varaosia, kuten jalustoja, polttimia ja ritilöitä.

Muista myös nestekaasu

Muistilistalla kannattaa pitää myös nestekaasu. Kaasun avulla liekki kuumentaa ruokaa tasaisesti grillissä koko grillaamisen ajan. Et siis tarvitse sähköä etkä pistokkeita tai sytykkeitä. Kaasupullojen koot ovat pienistä kahden kilon pulloista aina 33 kiloon asti. Pullot voivat olla komposiittia tai terästä. Vaikka markkinoilla on kertakäyttöisiäkin pulloja, suositeltavaa on hankkia kerralla kunnon pullo, jota voi täyttää aina uudestaan ja uudestaan. Täyttäessä maksat vain kaasun hinnan. Kaasugrilli on helppokäyttöinen, kiinnität vain kaasupullon grilliin ja laitat grilli päälle.

Kaasugrillin avulla teet grillaamisesta helppoa. Grilli lämpiää nopeasti, heti kun saatte idean grillata. Grilli on helppokäyttöinen ja sopii niin pieneen kuin suureen käyttöön, makkaroille ja isommillekin lihoille. Oli grillihaaveesi mikä vain, laita unelmasi täytäntöön ja nauti kesästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *