Miten säästää asumiskuluissa

Miten säästää asumiskuluissa?

Asumiskulut ovat etenkin pääkaupunkiseudulla erittäin korkeat. Tästä syystä hyvät vinkit asumiskuluissa säästämiseen ovatkin tarpeen – ja juuri niitä on luvassa tässä artikkelissa!

Valitse tarpeitasi vastaava asunto tarpeitasi vastaavalla sijainnilla

Jo asuntoa valittaessa on tärkeää pohtia omia tarpeita ja miettiä, millainen asunto riittäisi täyttämään nämä tarpeet. Etenkin pääkaupunkiseudulla asumisneliöt ovat melkoisen kalliita, joten ylimääräisiä neliöitä ei kannata asuntoon ottaa. Mieti siis, mikä olisi vähimmäisneliömäärä, jossa perheesi mahtuisi mukavasti asumaan ja valitse asunto, jossa neliöt on käytetty tehokkaasti hyödyksi. Minimalismi on onneksi juuri nyt muodikas valinta, joten liian paljon tavaraa asuntoon ei kannata hankkia senkään pelossa että vaikuttaisi köyhältä tai epämuodikkaalta. Mahdollisimman vähäinen tavaramäärä auttaa perhettä mahtumaan mahdollisimman vähäisiin neliöihin ja säästää näin rahaa!

Pieneen tilaan mahtumista voidaan edistää myös erityisesti tällaisiin tiloihin suunnitelluilla kalusteilla. Markkinoilta löytyy esimerkiksi kerros- ja parvisänkyjä, jotka auttavat säästämään lattiapinta-alaa. Myös sängyt, joissa toisen sängyn voi työntää toisen alle, ovat näppäriä pienissä tiloissa, sillä näin päiväaikaan lattiapinta-alaa jää tavallista enemmän, kun huoneessa on päivällä kahden sängyn sijaan vain yksi sänky tilaa viemässä.

Usein hieman syrjäisemmällä sijainnilla olevat asunnot ovat edullisempia kuin ydinkeskustassa sijaitsevat asunnot. Kannattaa kuitenkin laskea tarkkaan, säästääkö syrjäisemmällä sijainnilla sittenkään rahaa, vai olisiko keskustassa asuminen edullisempaa ja huolettomampaa. Suomessa bensiini on kallista, puhumattakaan oman auton pitämiseen liittyvistä kuluista ja etenkin syrjäseuduilla on lähes pakko olla oma auto, mikä lisää kuluja, vaikka itse asumiskulut olisivatkin edulliset. Kaupungeissa lähiössä asuminen on edullisempaa kuin keskustassa, mutta keskustaan saattaa olla pakko liikkua esimerkiksi töiden ja harrastusten perässä.

Laske siis tarkkaan asumisvalintasi kokonaiskustannukset ja valitse asuntosi sijainti tämän laskelman perusteella. Rahan lisäksi kannattaa pohtia valintaa myös oman ajankäytön kannalta. Ajan sanotaan olevan rahaa ja niinhän se oikeastaan onkin, sillä jos hukkaat vaikkapa työmatkaasi useamman tunnin päivässä, menetät samalla arvokasta aikaasi, jonka voisit käyttää vaikkapa työntekoon tai harrastamiseen ja ansaita samalla rahaa tai saada arvokkaita elämyksiä. Muista myös laskea mukaan mahdolliset kodinkoneiden rikkoutumiset ja muut mahdolliset yllättävät menot. Kodinkoneiden rikkoutumisen varalle on hyvä varautua esimerkiksi olemassa olevalla luottolimiitillä joka tunnetaan myös nimillä pikavippi tai joustoluotto. Käytettävissä oleva limiitti mahdollistaa suurien kulujen jakamista pidemmälle aikavälille. Luottolimiitti toimii luottokortin tavoin ja sitä lyhennetään kuukausittain.

Mieti asumismuotosi tarkkaan

Monen mielestä vuokra-asuminen on monin tavoin kaikista kallein vaihtoehto, sillä siinä rahaa maksetaan ikään kuin toisen, eli tässä tapauksessa vuokranantajan, taskuun. Toisaalta kaikilla ei ole halua tai mahdollisuutta valita muuta kuin vuokra-asuntoa ja jos pienituloisella henkilöllä on mahdollisuus saada asumistukea, tasoittaa tämä tuki reippaasti asumisesta aiheutuvia kustannuksia.

Omistusasumisessa kerätään samalla omaisuutta itselle. Tässä tapauksessa tulee kuitenkin laskea tarkkaan lainanottamisesta aiheutuvat kulut. Korko ja muut lainanhoitokulut nostavat asumisen kustannuksia nopeasti melkoisen paljon. Jos asunto sijaitsee kerrostalossa, tulee asunnosta pystyä maksamaan lainanhoitokulujen lisäksi myös vastike.

Asumisoikeusasunto sijoittuu vuokra- ja omistusasumisen välimaastoon. Jos sinulla on käytettävissä asunnon kynnysrahan verran asunnon käyttöoikeuden lunastamiseen, säästät asunnon vastikkeissa vastaavan vuokra-asunnon hintaan verrattuna. Lisäksi sinulla on yleensä oikeus vuokrata asuntoasi tietyin ehdoin ja tietyn ajan verran.

Hyödynnä asuntosi neliöt tehokkaasti

Hyödynnä asuntosi neliöt

Asunnon neliöistä kannattaa ottaa kaikki irti! Jos sinulla on ylimääräinen huone, kannattaa harkita sen vuokraamista tai jos kotoasi löytyy ylimääräistä varastotilaa, voi myös tämä tila tuottaa sinulle lisätuloja. Airbnb on yksi keino hankkia asunnolla pientä, epäsäännöllistä lisätuloa ja säästää näin omissa asumiskustannuksissa. Ehkäpä voisit tarjota kotonasi myös vaikkapa lasten tai lemmikkien hoitopalvelua ja ansaita näin kotisi avulla lisätuloja. Mieti erilaisia vaihtoehtoja luovalla tavalla! Lähtiessäsi lomamatkalle voi asuntosi tuottaa sinulle vuokratuloja, jos vuokraat sen lomasi ajaksi jollekin toiselle. Varmista vain etukäteen, että vuokralainen on luotettava, sillä muutoin paluusi jälkeen edessä saattaa olla ikävä yllätys. Muista myös vaatia vuokralaiselta vuokratakuu.

Pidä asunnostasi huolta

Huolehdi asuntosi kunnosta, sillä näin se säilyttää parhaiten arvonsa. Huolehdi siitä, ettei asunnossa pääse tapahtumaan vesivahinkoja ja että sen pinnat ovat hyvässä kunnossa. Jos olet aikeissa myydä asunnon, stailaa se myyntikuntoon ja käytä tarvittaessa apuna ammattitaitoista vuokravälittäjää.

Asunnon lisäksi kannattaa pitää huolta myös asunnon huonekaluista ja muista varusteista. Näin ne kestävät käytössä tavallista pidempään, etkä joudu vaihtamaan kalusteita vähän väliä. Laatuun panostaminen yleensä kannattaa valittaessa asuntoon kalusteita, sillä laadukkaat kalusteet kestävät kovaakin käyttöä ja pysyvät käyttökelpoisina heikkolaatuisia pidempään.

Kilpailuta sähkösopimus ja käytä sähköä säästeliäästi

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen auttaa säästämään asumiseen liittyvissä oheiskuluissa. Valitse sinulle parhaiten sopiva sähkösopimus ja seuraa sähkön käyttöäsi. Esimerkiksi kuivausrumpu kuluttaa paljon sähköä, joten sen käyttöä ja hankintaa kannattaa harkita tarkkaan. Tosin kuivattaessa suuria määriä pyykkiä pienissä tiloissa auttaa kuivausrumpu vähentämään tiloihin kohdistuvaa kosteutta ja auttaa näin pitämään tilat kunnossa. Varmista, että sähkölaitteesi ovat kunnossa ja kuluttavat mahdollisimman vähän sähköä. Älä pidä kotonasi valoja päällä turhaan ja muista, että sähkölämmitteisen asunnon sähkölaskut saattavat etenkin talviaikaan olla yllättävän korkeat.

Jos asunnossasi on vesimittari ja veden käyttö laskutetaan todellisen käytön mukaan, huolehdi siitä, ettet käytä vettä turhaan. Älä lorota vettä turhaan esimerkiksi suihkussa tai astioita tiskatessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *