Älä murehdi raha-asioita

Miten olla murehtimatta raha-asioita?

Raha näyttelee luonnollisesti ihmisen elämässä suurta roolia. Jokaisen on aikuistuessaan kyettävä elättämään itsensä ja pystyttävä hoitamaan raha-asiansa niin, että on mahdollista järjestää ainakin elämän perusasiat kuntoon. Sen lisäksi jokainen toivoo varmasti voivansa käyttää ainakin jonkin verran rahaa myös muuhun nautiskeluun ja virkistäytymiseen, kuten matkusteluun, harrastuksiin tai sisustukseen. Kuluttamisen mahdollisuudet ovat nykypäivänä loputtomat, ja moni kokee jatkuvaa painetta ja tarvetta päivittää ja uudistaa elämäänsä ja persoonaansa ostamisen kautta. Uusi vaate tai asuste piristää tai palkitsee, mutta vaikutus on lopulta lyhyt, ja pian vastaan jo taas tuleekin jotain uutta ja houkuttelevaa, johon ajatukset väistämättä jäävät kiinni. Näin kuluttamisen ja mahdollisesti murehtimisenkin noidankehä on valmis. Raha-asioista murehtiminen on yleistä aloittaville yrittäjille, jotka painivat oman taloutensa epävarmuuden kanssa päivittäin. Yrittäjille on usein tärkeää päästä kanavoimaan tuntemuksiaan samanhenkisten ja samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Yhdysvaltalainen sarjayrittäjä Eric Corl on vuosien varrella liputtanut yhteisöllisyyden puolesta yrittäjäpiireissä.

Joutuipa ihminen miettimään raha-asioitaan ruokaa saadakseen tai haaveillessaan trendikkäimmistä uutuuskengistä, voi rahaan liittyä merkittävää ahdistusta aina, kun tuntuu, että sitä ei syystä tai toisesta ole riittävästi. Mikäli elämä tuntuu pyörivän vain rahan ja sen puutteen ympärillä, voi elämänlaatu laskea merkittävästi, ja ihminen voi lopulta jopa masentua. Osattomuuden ja vaille jäämisen tunne voi olla musertavan voimakas, eikä sitä aina ole helppo vastustaa omin voimin. Asiasta on hyvä puhua ääneen jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja tarvittaessa hakea esimerkiksi taloudenhoito- tai keskusteluapua silloin, jos kokee tilanteen olevan menossa selvästi huonoon suuntaan. Ikävimmässä tapauksessa ahdistus voi saada ihmisen sotkemaan taloutensa lopullisesti esimerkiksi helposti saatavilla olevien pikavippien ja muiden lopulta erittäin kalliiksi tulevien lainojen avulla.

Pidä talous kunnossa

Suunnittelu ja kirjanpito auttavat hahmottamaan omaa rahankäyttöä

Jokaisen kannattaa ainakin jossakin vaiheessa elämäänsä pitää kirjaa omista tuloista ja menoista. Näin aiemmin ehkäpä hieman vaikeasti hahmotettavana ja hallitsemattomana näyttäytyvä talous tarkentuu ja jäsentyy, ja syntyy kokemus siitä, että rahankäyttö on paremmin omassa hallinnassa. On hyödyllistä tietää melko tarkkaankin, kuinka paljon rahaa kuluu kuukaudessa vaikkapa ruokaan tai ulkona syömiseen, sillä sitä kautta omaa toimintaa on helpompi säädellä. Omien menojen yksinkertainen kirjaaminen esimerkiksi taulukkolaskentaohjelmaan tai vain yksinkertaisesti lyijykynällä ruutuvihkoon luo vähitellen tuntuman ja ikään kuin luonnollisen suodattimen omaan rahankäyttöön, ja sen jälkeen rahat alkavat riittää paremmin, vaikka kirjanpitoa ei myöhemmin enää tuntisikaan tarvetta jatkaa. Myös rahaan liittyvä ahdistus ja stressi helpottavat, kun tilanne tuntuu paremmin olevan omissa käsissä.

Kaikkien kannattaa myös avata käyttötilin oheen säästötili. Vaikka säästöön ei saisi kuin muutaman kympin kuukaudessa, on säästötilillä ja rahan kerryttämisen idealla merkittäviä psykologisia vaikutuksia, ja motivaatio järkevään rahankäyttöön kasvaa. Lisäksi säästötilillä oleva pienempikin summa luo turvallisuuden tunnetta ja vähentää murehtimisen tarvetta, kun tietää, että tarvittaessa on olemassa edes pieni taloudellinen turva yllättäviä tilanteita varten.

Menojen pienentäminen on helpompaa kuin tulojen kasvattaminen

Mikäli kokee, että oma tulotaso ei riitä kattamaan kaikkea toivottua, on järkevämpää kiinnittää huomiota omaan kulutukseen, kuin murehtia loputtomiin puutetta ja esimerkiksi liian pientä palkkaa. Tosiasia on, että moni nykypäivänä lähes pakolliseksi koettava asia on lopulta täysin tarpeeton, ja sitä ilman on mahdollista elää ainakin väliaikaisesti. Toisaalta lopulta voi käydä niin, että jonkin ajan kuluttua koko asia tuntuu oikeasti täysin turhalta ja tarpeettomalta.

Kun alkaa tarkastella kriittisesti omaa rahankäyttöään ja kulutuskohteitaan, voi vähitellen huomata pystyvänsä karsimaan monista asioista, ja silti elämä säilyy täysin hyvänä ja antoisana. Ulkona nautituista noutokahveista, tiuhaan toistuvista kahvila-aamiaisista tai raskaan työviikon päätteeksi ostelluista vaatteista ja asusteista on helppo totutella pois. Matkustelun ei tarvitse aina tarkoittaa toisella puolella maapalloa vietettävää aurinkolomaa, vaan maisemanvaihdoksen ja matkailun viehätyksen voi kokea myös viikonloppureissulla naapurikaupunkiin. Kun ajatukset alkavat kiertyä pois luksuksen ja kuluttamisen ympäriltä, voi vähitellen huomata elämässä lisääntyvän ilon, rentouden ja mahdollisesti jopa vapaa-ajan, kun paineet tehdä jatkuvasti yhä enemmän töitä uudenlaisen elämänasenteen myötä hellittävät. Oma tulotaso ja koko elämä alkavatkin näyttäytyä positiivisessa ja täysin riittävässä valossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *